I siktligt väder breder Bornholm ut sig i sydöst, som en lockande hägring vid horisonten. Ett perfekt utflyktsmål som naturligtvis bäst närmas ombord på Klara Marie. Förra säsongens uppskattade seglingar till Bornholm över dagen får i år sina uppföljningar även denna sommar. Som senast siktar vi på Allinge men kan mycket väl hamna i Hasle, beroende på vad vindarna vill. Seglingen är naturligtvis en upplevelse i sig men arrangemanget bjuder också på möjligheter att ta närmare titt på något av vad ön har att erbjuda innan det är dags att segla tillbaka till Skillinge. Öns busslinjer ser till att du enkelt tar dig dit du vill.
Bornholm har i sig mer gemensamt med Skåne än resten av Danmark i den meningen att detta är Danmarks enda bergslandskap, krönt av Rytterknægten hela 15 meter högre än självaste Himmelbjerget. Annars har ön även en del gemensamt med Frankrike. Det fornnordiska namnet på Bornholm var Burgundarholm, något som grundar sig i Burgundernas bestämda uppfattning att de hade ett skandinaviskt ursprung men de har satt sina spår lite varstans. Vindistriktet Bourgogne är resterna av det sista Burgundiska hertigdömet. Inga jämförelser i övrigt. Kopplingen till Sverige finns för övrigt också i de två år mellan freden i Roskilde och den i Köpenhamn då Bornholm var svenskt, som bara ett exempel på alla de oroligheter som har drabbat den strategiskt placerade ön. Ärkebiskopar har slagits med kungar, Lübeckar har ockuperat, liksom tyskar och ryssar. Nu finns dessbättre bara spår kvar av allt detta, väl värda ett besök eller två.
Den historieintresserade får inte missa Madsebakke och Danmarks största fält med hällristningar. Vill man titta på stenar utan tecken är Louisenlund perfekt, med sina femtiotalet bautastenar. Vid Stammershalle finns gravar från brons- och järnåldern. På Middelaldercenter hittar du en befäst stormansgård med sina festsalar och gemak, galgbacke och en möjlighet att få en bra känsla av hur man levde på 1300-talet. Den som så vill kan klä sig som en medeltidssoldat och skjuta med pil och båge. Hammershus är visserligen till stora delar rivet men väl värt ett besök. För senare tiders historia finns Bornholms Forsvarsmuseum som bland annat ger en bild av slutet på andra världskriget och det kalla kriget. Bornholms Tekniske Samling visar en betydligt fredligare sida av den bornholmska historien. Väl så intressant.
Mitt på ön ligger Almindingen, Danmarks fjärde största skog. Här finns den imponerande Ekkodalen, ett rikt fågelliv, resterna av den gamla kungaborgen Lilleborg och Rytterkgegten med sitt granittorn. En vandring att minnas. För den som vill se annat vatten än Bornholmsgattet är Døndalfaldet ett givet val. Det är Danmarks största vattenfall med en fallhöjd på 20 meter. Sommerfugleparken bjuder inte bara på fjärilsfärgprakt här flyger också papegojor och andra färgstarka tropiska fåglar fritt bland de exotiska växterna. Har du tröttnat på sjöbjörnar väntar dinosaurier i NaturBornholm, liksom ett östersjöakvarium och levande krokodiler. Här finns till och med en elbilbana för de yngre entusiasterna.
Shopping är alltid kul. Varför inte slå till med bornholmsglas från Lill’s Gladesign? Eller äkta bornholms godis från Karamel Kompagniet? För dem med mer spring i benen kan rekommenderas Brændegårdshaven med sina vattenrutchkanor, roddbåtar, minigolf, gibbonapor och en hel massa vackra blommor i den lika vackra naturen. För att inte tala om Dueodde, med sin enorma sandstrand. Eller så sitter du helt stilla i solen utanför en av alla dessa gemytliga krogar och njuter av en spätta och något trevligt att dricka, i väntan på att Klara Marie lägger ut och sätter segel.
Text: Leif Eriksson. Foto: Lars Rabe.