Klara Marie tog 17 länders Lejon till havs.

Klara Marie tog 17 länders Lejon till havs.
Klara Marie tog 17 länders Lejon till havs.

Lions är en av världens största hjälporganisationer med 1,4 miljoner medlemmar. Medlemmarna engagerar sig ideellt i olika samhälls- och hjälpprojekt för att göra världen till en bättre värld att leva i för människor lokalt, nationellt och internationellt. Detta sker på många sätt, som genom ungdomssektionen Lejon. Denna organiserar bland annat läger för ungdomar till vilket alla som vill kan ansöka om en plats. Denna gång var det Norra Skånes Lionsföreningar som stod värd för arrangemanget och två av aktiviteterna sköttes av Lions Hässleholm.

– Det är både spännande och oerhört glädjefyllt att få ta hand om ungdomarna från om inte all världens hörn så bra många av dem, säger Peter Bramer från Lions Hässleholm. Den som rest längst kom hit från Filippinerna, annars var det fullt naturligt en viss övervikt för Europeiska deltagare. – Vi hade nöjet att ta emot 25 förväntansfulla ungdomar med olika bakgrunder och förutsättningar men alla med samma vilja att lära känna nya människor och tillsammans med dem gå på upptäcktsfärd på nya stigar.

Programmet för hela lägret var minst sagt brett upplagt. Det innehöll till en början vildmarksliv i Osbytrakten, ångtågsfärd i Brösarp och guidad rundvandring i lundaanläggningen Max IV. När Hässleholm tog över började det med samling i vandrarhemmet i Marielund, och bara det var en ny upplevelse för många av dem. För många också ett glatt återseende av en riktig säng. Nästa punkt på programmet var av det mer handgripliga slaget då alla togs till friluftsbadet där man fick lära sig såväl liv- som hjärt-lungräddning. Åtminstone livräddningen hade en direkt koppling till vad som komma skulle dan därpå, nämligen Klara Marie och en seglats utanför Österlens kust.

Den 10 juli låg så Klara Marie redo att ta emot de seglingssugna och det blev också en mycket trevlig segling. Vädret bjöd kanske inte på segling av det mer dramatiska slaget men alla högg i där så var möjligt och stortrivdes under en skön och avkopplande seglats, som för några avslutades med en simtur in till Tudeludan.

– Helt klart en succé som vi gärna upprepar, fortsätter Peter Bramer, om då än med mer lokala deltagare. Succén följde vi förresten upp med ett besök på Glimmingehus där vi fick en fin visning och tillfälle att skjuta pilbåge. Allt avslutades med en medeltida lunch och både den och de andra punkterna på programmet smakade utan tvekan mer. Så även med säte i det centralaste av Skåne styr vi gärna kosan österut och då naturligtvis med Klara Marie som en given del av äventyret.

Leif Eriksson

Ännu mer att läsa om Klara Marie

– Lägg gärna märke till Klara Maries stolta sponsorer –
© 2024 Segelskutan Klara Marie – Skillinges stolthet