8 maj sjönk Klara Marie, endast masterna syntes i hamnen. » Skonerten Klara Marie

8 maj sjönk Klara Marie, endast masterna syntes i hamnen.

Klara Marie bombad och sänkt i Nexö hamn 8 maj 1945

Endast masterna och lite av akterspegeln på Klara Marie kunde man se dagarna efter de intensiva ryska bombningarna på Bornholm 7-8 maj 1945 då Rønne och Neksø nästan försvann från kartan. Klara Marie hade dagen innan anlöpt Neksø från København (här kan du läsa mer om vad som hände).

Besök gärna Nexø Digitala Museum där du kan se bilder före, under och efter 1945. På dessa bilder ser vi hur Klara Marie ligger med slagsida på hamnens botten i Neksö då hon blivit träffad av två ryska granater. Intressant att se är att båda masterna klarade sig. Då för snart 80 år sedan…


Röta i stormast med toppstång

Hösten 2022 var vi tvungna att demontera stormasten då den blivit full av röta p g a av tidens tand. Efter febrilt letande efter nytt mastämne i Douglasgran fann vi tvenne duktiga båtbyggare upp i Nyhamnsläge (strax nordost om Mölle by the Sea) – Bröderna Ravanis på Nyhamns Såg & Båtbyggeri som nu hjälpt oss med både ny mast och ny toppstång (även toppstången var rötangripen som upptäcktes av båtbyggarna).

Kapten Tommy mäter rötdjupet
Kapten Tommy mäter rötdjupet
Riggmästare Bert kapar stormasten 15 okt 2022
Riggmästare Bert kapar stormasten 15 okt 2022
Martin Ravanis visar nya masten för riggmästare Bert och Kapten Tommy. Lägg märke till hur den blänker av nystruken sillalake.
Martin Ravanis visar nya masten för Riggmästare Bert och Kapten Tommy. Lägg märke till hur den blänker av nystruken sillalake. 14 mars 2023.

Masten behandlas med sillalake, tjära och rå linolja

Bröderna Ravanis hälsar att behandla all utvändigt trä med 1 del tjära och 5 delar rå kallpressad linolja, tunt, varje vår och höst i samband med riggning / avriggning. Då kommer mast, peke och bommar överleva besättningen med råge. Masten är efter träbearbetning först behandlad cirka 20 ggr med sillalake för att driva ut fukt och mättas med fettet (flera hundra år gammalt båtbyggarrecept) och efter det struken flertal gånger med trätjära blandat med rå linolja (1/5).

Sponsorer till nya masten sökes

Stormast med toppstång (och även gamla masten som använts för mall) kommer till Skillinge i sista halvan av maj månad med långsam transport då nya masten mäter 14,8 meter. Då flertal sökta bidrag från olika stiftelser (sjöhistoriska, kungafonden m fl) uteblivit har vi för närvarande ebb i föreningskassan. Men kreativa som vi är i föreningen Klara Marie så har vi kommit på denna briljanta idé för både givare och mottagare. Av gamla masten har vi för avsikt att låta såga i skivor om två tum för runda rejäla bordsunderlägg med brännmärkt Klaramarielogga. De skivorna säljs för symboliska 500kr styck för att på så sätt få in medel till att delfinansiera nya masten med tillhörande toppstång.

Givmilda sponsorer kan snart beställa

Inom kort kan du här beställa ”Grytunderlägg i äkta sjörullad Douglasträ af Klara Marie” genom att fylla i beställningstalongen här nedan och betala in 500 kr till vårt swishnummer 123 355 62 48, märk betalningen med ”Nya Masten” så får du bordsunderlägget när de är klara och ditt namn kommer att visas på listan över hedervärda bidragsgivare på dels mässingsskylt på masten och dels här på Klara Maries hemsida. Vet du med dig att hemmet är fullt av grytunderlägg går det bra att skänka en slant ändå. Alla bidrag – stora som små – emottages tacksamt!

Köp Grytunderlägg (#15)
Rulla till toppen