Klara Marie rustar för framtiden. » Skonerten Klara Marie

Klara Marie rustar för framtiden.

limhamns sjöscoutkår seglar med Klara Marie

Startsträckan har onekligen varit lång och kanske inte i alla stycken helt rak och förutsägbar. Klara Marie har överlevt världskrig och bombningar, till och med en period med fiskrens i lasten och förfall av annat slag. Men sedan nypremiären för 17 år sedan har hon rätat på riggen och i somras steg framtiden ombord.

En sak är helt klar; Klara Marie kommer aldrig att vara det hon för 133 år sedan var. Detta då nybyggda underverk, skapad av skeppsbyggmästaren Sören Mathias Beck med hjälp av skickliga bornholmska händer var en av många bornholmsclippers, nu är hon den enda kvar i sitt slag.

Man kan bevara sjöfartshistorien på många sätt och alla som har besökt Vasamuseet har stiftat bekantskap med ett av dem. Alla som har besökt kajen på Skillinge har sett frukten av ett annat vägval med helt andra dimensioner. Bit för bit byts skonerten ut, förbättras och förfinas, vilket är precis vad arbetet med att vårda traditionen gå ut på. Utan förnyelse går Klara Marie under och med henne det levande minnet.

Utan några jämförelser i övrigt ser vi ombord en besättning i sina bästa år. Här finns erfarenheten, här finns ögat, handen och känslan för sjön. Tryggt och säkert ser den till att segla Klara Marie som hon ska för både traditionens och passagerarnas skull.

Men här finns, liksom hos själva Klara Marie, ett behov av att när så är dags varsamt ersätta trötta ryggar och knän med unga och starka sådana. Det ska dock först som sist sägas att till skillnad från spant och bordläggning så tar vi väl hand om de gamla ryggarna och knäna, de får vackert sitta kvar på sin bärare och det finns alltid plats ombord för de eldsjälar som gjort Klara Marie möjlig att segla än idag. Denna rekrytering inleddes med en bred inbjudan till sjöscouter i sydväst och Klara Maries besök i Limhamn under Hamnfestivalen. Vi fick ett fint gensvar och alla de sjöscouter från Limhamns Sjöscoutkår som tog vara på inbjudan till visning och seglats kände sig genast hemma bland tackel och tåg.

Vi kommer att fortsätta vår satsning på den framtida besättningen och bjuda in Skånes alla sjöscouter att segla med och lära känna Klara Marie, konsten att segla större skepp och att känna sig hemma på havet.

Välkommen ombord, framtiden.

Leif Eriksson

Rulla till toppen