Pirater härjar på Klara Marie » Skonerten Klara Marie

Pirater härjar på Klara Marie

Klara Marie – alias Svarta Marie, den onde kapten Svartskäggs eget skepp – är skådeplats för hiskeliga händelser. SVT-produktionen ”Pirater” har spelats in på Österlen och ombord på Klara Marie i sommar. Filmteamet ville ha just Klara Marie för inspelningarna till sjöss bland annat eftersom rederiet redan har en viss vana vid tv-medverkan.

Klara Marie är omdöpt till ”Svarta Marie”. Hon är till om med bestyckad med en kanon och hon är piratflaggad. Norrekåskusten heter Drevet. Och där härjar en ondsint pirat, kapten Svartskägg, och hans anhang. Det händer märkliga saker i österlenskogarna. Barn rövas bort på mystiska sätt. En och annan, i vanliga fall välanpassad Skillingegubbe, har också synts på kajen, svart i synen och iförd piratliknande klädsel.

Klara Marie är platsen för en filminspelning – igen. Förra gången var för några år sedan då hon hade huvudrollen som Embla i ungdomsserien Emblas äventyr. Nu handlar det om pirater.

Det är säsong 2 av den stora tv-satsningen Piraterna, en barnproduktion med främsta målgrupp 7 – 11 åringar. Första säsongen spelades in i och utanför Västervik förra sommaren. I år är det mer av inspelningar till sjöss. Huvudrollerna har professionella skådespelare, flera barn i tioårsåldern medverkar. Och i statistrollerna som pirater på Klara Marie ses vana besättningsmän..

Klara Marie står för fyra av de tio inspelningsdagarna. En annan skådeplats är scoutstugan i Norra Grönby, ombyggd till värdshuset Sjörövarkistan, där flera företrädare för Klara Marie medverkar som statister.

Vad det handlar om? Ja, så mycket kan sägas att förvecklingarna är många.
– I centrum för dramat står den onde kapten Svartskägg och en grupp barn i 10-11 årsåldern. Kapten Svartskägg har ankrat upp vid piratkusten Drevet. Han kidnappar barn och ”våra” barn ska frita dem. För att kunna göra det måste de klara av någon utmaning för att komma vidare i storyn, berättar SVTs projektledare Maria Thörnqvist.

Inspiration har kommit från den tid då pirater härjade men tidsåldrarna blandas friskt.
Då och då dyker det upp underliga figurer i handlingen, lite som i Alice i underlandet.

Spännande lär det bli och Maria Thörnqvist tror att programmet kommer att locka minst lika många tittare- både barn och vuxna – som den första säsongen. Serien börjar sändas den 12 oktober.

Varför ville ni ha Klara Marie för inspelningar?

– Vi trodde först att det skulle vara svårt att hitta ett skepp som skulle passa för vårt tänkta manus. Men tursamt nog såg vi en artikel i en tidning – det var nog Ystad Allehanda – om Klara Marie. Vi insåg genast att vi hade hittat båten vi sökte, säger Maria Thörnqvist.

Det var ju också ett extra plus för filmteamet att Klara Marie hade haft en central roll i tv-serien Emblas hemlighet.

– Då vet dom hur tufft det kan vara och känner till en del om inspelningar och de problem som kan uppstå. Bertil Sandgren och Mats Malmberg från Klara Maries styrelse var jättebra att snacka ihop sig med inför inspelningarna, säger Maria

Så när avtalen med Partrederiet var klart kunde Klara Marie skrivas in i historien som den onde kapten Svartskäggs eget skepp.

– Klara Marie avgjorde rätt mycket av innehållet, historien kom på plats.

När jag talar med Maria Thörnqvist är det 10e och sista dagen för inspelningar. Alla inblandade i de tre filmteamen, som har rullat parallellt, känner sig lite slitna. Och barnen, som har bott på det fiktiva värdshuset Sjömanskistan under de tio dagarna, längtar efter sina föräldrar.

– För tio dagar sedan sa de hej då till sina föräldrar och denna kväll ska de återförenas.
Det blir nog kramkalas, tror Maria Thörnqvist.

Text: Karin Nørby
Foto där ej annat anges: Bertil Sandgren och Karin Nørby

Tv-serien Pirater, andra säsongen, kommer att sändas i höst med början den 12 oktober. Det blir 10 halvtimmeslånga avsnitt en gång i veckan. Främsta målgruppen är enligt svt barn 7 – 11 år.

/Bildtexter:/
/184/
Inspelningarna till sjöss pågår. Kapten Svartskägg gestaltas av Rafael Pettersson. I bild även regissören Måns Nilsson och fotografen Lars Crepin. Foto: Maria Thörnqvist

/ Bild 041/
Från transportbåten Pilen tas avståndsbilder.

/ 037/
Tommy Andersson, Klara Marie kapten och pirat på Svarta Marie.

/066/
Leif Lindau och Tommy Andersson dressade som pirater.

/070/
Leif Lindahl som stand in för kapten Svartskägg.

/022/
Kapten Svartskäggs skepp Svarta Marie klar att segla ut.

/001/
Farlig pirat 1, alias Jan Thornberg.

/008/
Farlig pirat 2, alias Bengt Nørby

/034/
Statisterna Bengt Nørby och Leif Lindau förbereder sig för inspelning.

/006/
Bestyckad med kanon.

Rulla till toppen